Wat is Team's UP?

Team's Up is een variant van het populaire partyspel Celebrities, dat o.a. commercieel verkrijgbaar is onder de namen "Time's Up" of "Monikers". Het is kort gezegd een spelletje met woorden raden, via hints en uitbeelden.

Traditioneel speel je het spel in een groepje van acht of meer, en dient iedereen een vijf-tal woorden op een briefje te schrijven. Wij vervangen het zelf verzinnen van woorden door een unieke kaartenset met een reeks woorden die dichterbij onze eigen leefwereld liggen dan wat de commerciële varianten soms aanbieden. 

Om het spel te spelen deel je de groep in twee teams in, en kiest iedere speler afzonderlijk een aantal woorden uit de beschikbare kaartenset. Al die gekozen kaarten voegen we samen, en worden dan de speelset waar het spel mee gespeeld zal worden. 

We spelen vervolgens het spel in drie ronde's waarbij de teams om de beurt zoveel mogelijk kaartjes uit de speelset dienen te raden op basis van hints, en telkens binnen de minuut. In de eerste ronde mogen de hints volzinnen zijn, in de tweede ronde slechts één woord, en in de derde ronde moet de hintgever uitbeelden.

 

Kortom, één van de teams zal starten en er zal een random volgorde van hintgevers vastgelegd worden. De hintgever trekt een kaart van de stapel, en geeft aan hun team de hint (volzin, woord of uitbeelden - naar gelang de ronde) om dat kaartje te raden. Raad je team het kaartje, dan verdien je de punten die onderaan op de kaart vermeld staan. Je mag steeds ook passen, dan komt het kaartje onderaan de stapel.

Na een minuut van hints geven gaat de beurt naar het andere team, waar dan ook een hintgever gekozen zal worden. En zo gaan we door tot alle kaarten geraden zijn. Wanneer alle kaarten eruit zijn schudden we de stapel, en begint de volgende ronde.

 

Regeltjes

De hints die gegeven worden moeten natuurlijk ook voldoen aan een aantal regels. Uiteraard mag de naam op het kaartje niet voorkomen in je hint, en er ook geen directe link naar zijn. Bijvoorbeeld, stel dat het kaartje "Dolly Parton" is, zou je kunnen zeggen "Amerikaanse country zangeres met een eigen pretpark", maar dan niet "Eigenaar van het pretpark Dollywood". Rechtstreekse vertalingen van de woorden op het kaartje mogen bijgevolg ook niet. 

In de eerste ronde mogen de hintgevers volzinnen gebruiken, maar dan wel maar één volzin per kaartje, je kan niet continue blijven extra hints geven als het ware. 

In de tweede ronde is één woord de beperking, dus het MOET echt maar één woord zijn. 

In de derde ronde moet de hintgever uitbeelden, en vallen we terug op de zowat standaard regels van charades.